Juniorvärldsmästaren Tom Kristensson på väg till WRC

Det råder rallyfeber i Sverige trots att Rally Sweden ersatts med WRC Arctic Rally Finland. Oliver Solberg debuterar som fabriksförare i WRC, multiföraren Mattias Ekström gör rallycomeback i WRC3, och i den klassen får han även konkurrens av rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson när VM-rallyt inleds på fredagen i Rovaniemi. 

I startfältet saknas dock regerande juniorvärldsmästaren Tom Kristensson från Hörby, men faller alla pusselbitar på plats så återfinns skåningen på startlinjen när WRC Croatia inleds 22 april.

– Det är som ett hundrabitarspussel där 95 bitar hittills fallit på plats, förklarar 29-årige Tom Kristensson nöjt.

Det är ingen hemlighet att han har bestämt sig för att ta steget upp till WRC från JWRC som han segrade klart i ifjol och så snöpligt snuvades på segern i 2019.

– Jag jobbar stenhårt på detta, det är nästintill ett heltidsarbete bara att ”rodda” allt, men jag har en förstående arbetsgivare som ger mig möjligheterna, säger han.

Som segrare i JWRC  2020 har han en WRC2-bil till sitt förfogande, fem fria WRC-starter samt 200 däck. En bra entrébiljett för att kunna ta steget upp till den fyrhjulsdrivna klassen under WRC. I nuläget är förhandlingarna långt framme.

I slutet av januari blev det klart att David Arhusiander från Östersund kommer att vara co-driver till Tom denna säsong. David har läst noter i både svenska och tyska rallymästerskapen. Tom har också byggt upp ett nätverk av kunniga och rutinerade personer för att stötta honom i arbetet med att tävla och för att kunna få rätt förutsättningar för att kunna göra det.

Även om bil, däck och startavgifter är säkerställda, så krävs en driftsbudget för att täcka omkostnader. Omkring fyra miljoner kronor kostar en fullvärdig WRC2-säsong med krav på start i sju tävlingar, varav en start ska ske utanför Europa. Av dem räknas resultaten i sex.

– En styrka i vårt arbete med att finna sponsorer är dels att tävlingarna avgörs i viktiga exportländer för svensk industri, dels den starka TV-bevakningen där SVT:s WRC-sändningar tenderar en räckvidd på över 900 000 tittare per sändning, berättar Tom Kristensson.

Innan mitten av mars kommer ett besked om Tom Kristenssons WRC-start 2021.

Bild: I december körde Tom Kristensson, SMK Hörby, hem JWRC-titeln 2020.

Tom Kristensson nås på 0733-30 35 70

sv_SESwedish